Duurzame verkenners

Duurzame verkenners

De vakantie is voorbij en we zijn hard aan het werk om alle huizen vóór het stookseizoen te voorzien van de duurzame aanpassingen. In twee huizen is begonnen met de installatie van alle duurzame aanpassingen en de andere huizen volgen binnenkort.

De eerste duurzame verkenner waar de aanpassingen plaatsvinden is Muriel de Vries. Muriel woont met haar drie kinderen in Zandpol. Haar huis wordt verduurzaamd, maar ook compleet gasvrij gemaakt. Er is een nieuwe warmtepomp geplaatst. Een warmtepomp zorgt op een duurzame manier voor verwarming en warm water in huis. Er zijn voor deze nieuwe installatie 14 zonnepanelen geplaatst met een hoger vermogen voor iedere zonnepaneel. Daarbij zijn de radiatoren die er zaten vervangen door duurzame radiatoren die met een lagere temperatuur het huis verwarmen. Ook gaat Muriel vanaf nu op inductie koken. Haar huis is na alle aanpassingen dus helemaal van het gas af.

In mijn nieuwste vlog geef ik je een kijkje in het huis en alle aanpassingen die gedaan zijn. De vlog staat onderaan deze pagina. 

Subsidie

Voor het duurzame verkenners experiment hebben we ook subsidie aangevraagd bij RVO (Ministerie Volkshuisvesting Rijksdienst voor ondernemend Nederland). Leuk om te melden is dat de subsidie is goedgekeurd. Dat betekent dat Domesta een financiële bijdrage krijgt voor de duurzame aanpassingen. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. 

Extra aanpassingen

Om het experiment tot een succes te maken, kan het zijn dat er meer aanpassingen nodig zijn dan we eerst dachten.  Zo vervangen we bijvoorbeeld aan de Laan van het Kinholt ramen met enkelglas door dubbelglas. Dit doen we in overleg met de huurder . In het huis aan de Krijtlaan was het nodig om een extra groep in de meterkast te plaatsen. Deze aanpassingen regelt Domesta in samenwerking met de netbeheerder en de installateur.

Monitoring

Een van de belangrijkste zaken van het experiment is het volgen van het energieverbruik. Zo onderzoeken we wat er wel en niet werkt en wat het nieuwe verbruik wordt na plaatsing van de duurzame installatie. Het monitoringsysteem Plugwise waar we mee zouden gaan werken, wordt vervangen door TMX telecontrol. Tijdens het experiment en in gesprek met andere woningcorporaties besefte ik dat dit systeem beter past bij onze wensen. Ook dat hoort bij het experiment: ‘onderweg’ nieuwe ideeën krijgen.  Hoe het systeem werkt, laten we binnenkort  zien. Daarna plaatsen we het systeem . Wil je meer weten? Kijk dan op: https://www.tmx.nl/tmx-systeem/wat-is-telecontrol.

Wat vind je van deze inhoud?

Nuttig Niet Nuttig