Ruimte om te leven, over wonen en geld

Ruimte om te leven, over wonen en geld

Donderdagmiddag 14 april kwamen veel van onze relaties samen in Oosterhesselen. Doel was om met elkaar te praten over hoe we bewoners kunnen helpen uit de problemen te komen. Na afloop was iedereen het eens: dit lukt alleen als we als organisaties samenwerken. 

In de video onderaan deze pagina een impressie van de middag inclusief de reactie van Bert Moormann.  

Even terugkijken

We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst Ruimte om te leven, over wonen en geld. Deelnemers konden kiezen uit drie workshops:

Ontschotten (onder leiding van Albert Jan Kruiter)
Bij schuldenproblematiek is er vaak meer aan de hand. Hoe helpen we deze mensen zo goed mogelijk en beperken we tegelijk de kosten voor de maatschappij? Dit vraagt om vroegtijdig ingrijpen en breder kijken dan de eigen organisatie.

Het systeem (onder leiding van Martijn Boer)
Het is niet eenvoudig om in het ‘woud der regels’ je weg te vinden. Daardoor komen toeslagen en tegemoetkomingen maar deels terecht bij de groep waarvoor ze bedoeld zijn. Zien we een gezamenlijke opgave om deze groep te ondersteunen? En zo ja, hoe kunnen we daaraan invulling geven?

Burgerregie en burgerproductie (onder leiding van Joop Hofman)
We stimuleren mensen zelf in actie te komen en dingen op te pakken. Ook dat kan besparingen en dus ruimte om te leven opleveren. Is dit een goede oplossingsrichting? Zo ja, hoe doen we dat dan en wat voor effecten brengt dat met zich mee?

Inspirerend en betrokken. Tijd voor een vervolg!

De sprekers hielden inspirerende verhalen, iedereen was erg betrokken en… een groot deel van de aanwezigen wil daadwerkelijk meedoen aan het vervolg! Daarom organiseren we in juni per gemeente een bijeenkomst. We bepalen dan wat we samen oppakken.

Ruimte om te werken

Tijdens de bijeenkomst kwam ook aan de orde dat een andere manier van werken veel vraagt van je organisatie. Om maatwerk te leveren, moeten medewerkers van de regels durven af te wijken: oordelen in plaats van toetsen en uitproberen in plaats van (alleen) denken). Wij noemen dat ‘Ruimte om te werken’.

Bijna al onze partner-organisaties zijn hier op hun eigen manier mee bezig. We denken dat we van elkaar kunnen leren en dat het nuttig is om ook op dit terrein samen geïnspireerd te raken. Daarom organiseren we komend najaar een bijeenkomst ‘Ruimte om te werken’. Alle genodigden van 14 april nodigen we tegen die tijd hiervoor uit. Weet je (of ben je) iemand voor wie dit ook interessant is? Laat het ons weten

Wat vind je van deze inhoud?

Nuttig Niet Nuttig