Overlast

Het samenleven met buren gaat niet altijd even makkelijk. We wonen dicht op elkaar en je hoort elkaar al snel. Het is belangrijk dat we rekening houden met elkaar. Maar ook dat we niet te streng zijn voor elkaar.

Last van de buren
Iedereen heeft wel eens last van z’n buren. Denk aan de hond die blaft of een feestje in de tuin of op het balkon. En soms timmert de buurman op een moment dat jij je eraan stoort. Als het goed is, gebeurt dit alleen af en toe. 

Overlast is vervelend
Het wordt pas vervelend als je je buren vaak hoort of als je overlast ervaart. Een kleinigheidje kan zomaar uitgroeien tot een ruzie. Daarom is het belangrijk om zelf actie te ondernemen voordat dingen uit de hand lopen. 

Hou goed bij wat er gebeurt
Het is belangrijk om goed bij te houden wat er precies gebeurt: op welk moment is er overlast en hoe lang duurt het? Dit noemen we een logboek.

Eerst zelf actie ondernemen

Voordat wij iets kunnen doen, zijn er 2 dingen die je eerst zelf moet doen:

  • Praat met je buren.
  • Helpt dat niet? Vraag dan Buurtbemiddeling om je te helpen. 

Praat met je buren

Vaak hebben mensen helemaal niet in de gaten dat iemand last van ze heeft. Daarom is het de beste oplossing om er met elkaar over te praten. Doe dit op een rustig moment, als je niet boos bent. Vraag de ander of het uitkomt om even met elkaar te praten en vertel rustig waar je last van hebt. Vaak kun je dan samen goede afspraken maken over een oplossing.

Buurtbemiddeling

Helpt dat niet? Dan kan Buurtbemiddeling helpen. De vrijwilligers van Buurtbemiddeling zijn getraind om je te helpen. Ze helpen je om het contact met de buren te verbeteren en jullie ruzie op te lossen. Buurtbemiddeling is gratis. Hieronder staan de telefoonnummers en mailadressen van Buurtbemiddeling in jouw gemeente: 

Wanneer schakel je de politie in?

Gaat het om strafbare feiten? Denk aan bijvoorbeeld discriminatie, criminele activiteiten, geweld, vernieling of bedreiging. Bel dan met de politie: 0900 - 8844. Is de situatie echt dringend? Bel dan 112. Nadat je het bij de politie hebt gemeld, is het ook goed om het aan ons door te geven. 

Goede tips

Goede tips voor het oplossen van problemen met je buren vind je op www.problemenmetjeburen.nl

Alles geprobeerd?

Dan kun je de overlast aan ons doorgeven. Dit kan alleen online. Klik hier om naar het formulier te gaan.

Wat vind je van deze inhoud?

Nuttig Niet Nuttig