Overlast

Het is vervelend als je je buren vaak hoort of als je overlast ervaart. Een burenruzie of een grote ergernis begint vaak met iets kleins. Daarom is het belangrijk om actie te ondernemen voordat dingen uit de hand lopen.

Praten met elkaar

De beste oplossing voor onenigheid of een kleine ergernis is om met elkaar in gesprek te gaan. Doe dat op een rustig moment, als je niet boos bent. Vraag de ander of het uitkomt om even met elkaar te praten en vertel rustig waar je last van hebt. Vaak kun je dan samen goede afspraken maken over een oplossing.

Buurtbemiddeling

Lukt dat niet, dan kan Buurtbemiddeling helpen. De vrijwilligers van Buurtbemiddeling zijn getraind om je te helpen om het contact met de buren te herstellen en tot een oplossing te komen voor jullie conflict. Buurtbemiddeling is gratis en in alle gemeenten waar wij huizen verhuren beschikbaar:

Gaat het om strafbare feiten? Denk aan bijvoorbeeld discriminatie, vernieling of bedreiging. Dan is het beter om direct de politie in te schakelen. Nadat je dit bij de politie hebt gemeld, is het ook goed om het aan ons door te geven. 

Goede tips

Goede tips voor het oplossen van problemen met je buren vind je op www.problemenmetjeburen.nl

Wanneer doet Domesta iets?

Als je last of overlast hebt van je buren en je neemt contact op met Domesta, dan vragen wij je om eerst bovenstaande mogelijkheden te proberen. Voordat een gesprek of Buurtbemiddeling is geprobeerd, kunnen wij niks doen. Helpt een gesprek of Buurtbemiddeling niet? Dan kun je een overlastmelding doen. Dat kan alleen schriftelijk. In de melding zet je:

  • Waar je last van hebt en hoe vaak.
  • Wie de veroorzaker is.
  • Wat je zelf hebt gedaan om tot een oplossing te komen en wat daarvan het resultaat was.
  • Of er ook andere buren zijn die last hebben (vraag dit dus van tevoren na).
  • Wat voor jou een goede oplossing is.

Wij nemen je melding alleen in behandeling als deze compleet is, dus als alle bovenstaande informatie erin staat. Je kunt ook het formulier op de website gebruiken. Klik hier om naar het formulier te gaan.

Last of overlast

Op basis van de inhoud van de melding kijken wij of het gaat om last of overlast. Onder last verstaan we bijvoorbeeld dat je buren hoort thuiskomen, lopen op de trap of praten in de tuin. Last speelt vaak als mensen elkaar niet goed kennen of niet zo goed met elkaar kunnen opschieten. Aan last kan Domesta niets doen, omdat de oorzaak ervan vaak ligt in de verstandhouding tussen buren.

Als er sprake is van overlast dan gaat het om ernstig storend gedrag dat regelmatig voorkomt over langere periodes. Er zijn meerdere buurtbewoners die er last van hebben. Het gaat dan om gedrag dat schadelijk is voor de gezondheid of ernstige hinder veroorzaakt voor omwonenden. Bij meldingen over overlast nemen we altijd contact met je op om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Let op: als je ons geen toestemming geeft om de informatie te gebruiken, slaan we deze alleen maar op in het systeem. We ondernemen geen actie.

Wat vind je van deze inhoud?

Nuttig Niet Nuttig