Terug naar nieuwsoverzicht

Wooncoöperatie geeft huurders zeggenschap

5 februari 2016

Wooncoöperatie geeft huurders zeggenschap

Bewoners die hun woonsituatie naar eigen hand zetten, omdat ze een droom hebben over hoe het anders en beter kan. De nieuwe woningwet wil mensen de mogelijkheid bieden om zelf hun wonen te regelen. Daarom is in deze wet de wooncoöperatie opgenomen.

Met deze mogelijkheid kun je geheel of gedeeltelijk eigendom of zeggenschap over je woning krijgen. Dat kan op verschillende manieren. Als groep bewoners kun je bijvoorbeeld een deel van het beheer zelf doen om meer inspraak te hebben of geld te besparen.

Wat is een wooncoöperatie eigenlijk?

Een wooncoöperatie is een organisatievorm (en geen specifieke woonvorm) waarin mensen zich verenigen omdat ze van mening zijn dat ze samen een betere en betaalbare woonsituatie kunnen creëren.

Drie vormen

Er zijn drie vormen van wooncoöperaties mogelijk:

  • Een wooncoöperatie waarbij de huurders hun eigen huis kopen. Je wordt dus volledig eigenaar van je huis en zorgt samen met de andere leden voor het beheer en onderhoud van de huizen. 
  • De huurders richten een wooncoöperatie op en die wooncoöperatie koopt de huizen en zorgt voor het beheer en onderhoud. 
  • Een beheercoöperatie waarbij Domesta als woningcorporatie eigenaar blijft van de huizen, maar de huurders samen verantwoordelijk worden voor het beheer en onderhoud.

Waar moet je aan voldoen?

Als je samen met minimaal vijf  buurtbewoners bent en een wooncoöperatie wilt oprichten, kun je het beste met ons in gesprek gaan. Op het moment van oprichting moet de meerderheid van de leden een inkomen hebben onder de toelatingsgrens van € 36.000,- (= grens in 2016, bel ons voor de grens die nu geldt).

Landelijk zijn er al een aantal mooie voorbeelden. Bijvoorbeeld buurtbewoners die hun huizen hebben overgenomen naar aanleiding van sloopplannen van de corporatie of een groep ouderen die met elkaar iets nieuws willen gaan bouwen.

Heb jij ook leuke ideeën en wil je een plan maken, of heb je nog meer vragen? Neem contact met ons op. Wij gaan graag in gesprek.