Terug naar nieuwsoverzicht

Wat deden we in 2018?

20 maart 2020

Wat deden we in 2018?

We kijken terug op een mooi 2018. Een jaar waarin van alles gebeurde. En dat allemaal door de bevlogen inzet van medewerkers, huurders en samenwerkingspartners. In ons jaarverslag staan we er uitgebreid bij stil. Er is ook een samenvatting van het jaarverslag. Voor als je even snel wilt zien wat we zoal deden. Bekijk hem hier

Ruimte om te leven

Al een paar jaar staat Ruimte om te leven centraal bij Domesta. Wij vinden dat ieder mens, van kind tot senior, recht heeft op een eigen plek, een veilig thuis waar ze in vrijheid en zorgeloos kunnen wonen. We doen er dan ook van alles aan om ervoor te zorgen dat ook mensen met een kleine portemonnee beter kunnen rondkomen. Gratis zonnepanelen, een beperkte huurverhoging, een bespaarcoach die meedenkt en het gebruik van De VoorzieningenWijzer zijn maar een paar voorbeelden.

Trots

We schreven het al. Er gebeurde van alles in 2018. Dingen waar we trots op zijn. Een kleine greep:

  • Eind 2018 liggen er op 4.733 huizen zonnepanelen. En hebben onze huizen gemiddeld energielabel B.
  • 10 duurzame verkenners ontdekken nieuwe manieren voor het verwarmen van hun huis.
  • We kregen het MVO-certificaat voor sociaal en duurzaam ondernemen.
  • Uit het woonlastenonderzoek blijkt dat minder mensen een betaalbaarheidsrisico hebben.
  • Ons duurzaamheidsbeleid staat vast. De route naar duurzaam wonen in 2040.
  • Alle Drentse corporaties zetten in op circulair bouwen.
  • We werkten actief aan de ontwikkeling van onze organisatie.

Natuurlijk is er nog veel meer! De rest lees je terug in het jaarverslag.

Jaarresultaat

Over 2018 presenteren we een jaarwinst van € 56,5 miljoen. Een enorm bedrag. Op papier. De woningmarkt trok aan. Maar dat niet alleen. Vooral de aangepaste en door de overheid voorgeschreven rekenregels zorgden voor de stijging van de marktwaarde met maar liefst € 55 miljoen voor onze 10.000 huizen. Waarde die we niet in echt geld kunnen omzetten. Wij verkopen onze huizen immers niet. We blijven ze verhuren. Daarom kunnen we hier helaas onze rekeningen niet van betalen. Door de jaarwinst neemt ons vermogen op papier toe. Leuk voor de rekenmeesters van deze wereld. Onze huurders hebben er niets aan. Zij willen alleen een betaalbaar huis in een leefbare buurt. De waarde van zo’n gouden plek is niet in geld uit te drukken. Zelfs niet door de knapste rekenmeesters.

Hoe zou je een huis van een woningcorporatie moeten waarderen? Is dit tegen marktwaarde, tegen beleidswaarde of tegen bedrijfswaarde? Daar hebben wij wel ideeën over. En deze ideeën gaan we delen met de instanties die erover gaan. Maar hoe komen we eigenlijk van de marktwaarde naar de beleidswaarde? Dat leggen we uit in dit overzicht.

Veel leesplezier!

Wat deden we in 2018?