Terug naar nieuwsoverzicht

Mooie resultaten in Aedes-benchmark 2020

25 november 2020

Ook in 2020 haalden we weer mooie resultaten in de Aedes-benchmark. 

Deze benchmark vergelijkt de corporaties in Nederland op de prestatievelden:
• Huurdersoordeel
• Bedrijfslasten
• Onderhoud & Verbetering
• Duurzaamheid
• Beschikbaarheid & Betaalbaarheid

We doen vooral met de benchmark mee om er als organisatie van te leren, maar we zijn toch ook wel trots op onze resultaten.

In deze benchmark scoren we uitstekend op het gebied van huurdertevredenheid. Cijfers tussen de 7,7 en de 7,9 staan voor bovengemiddeld goed. Met name op de tevredenheid van vertrokken huurders zijn we trots. Dat cijfer steeg het afgelopen jaar met 0,8 punten naar een 7,7!

De hoogte van onze bedrijfslasten scoort een B (= gemiddeld). Dat is wat minder dan vorig jaar. Dit komt waarschijnlijk door onze investeringen in de gezondheid van onze medewerkers en in de ontwikkelingen van moeilijke dossiers als belastingen en duurzaamheid.

Als het gaat om Duurzaamheid scoren we ook gemiddeld. Aan de ene kant hebben we een A op ‘technische duurzaamheid’, mede veroorzaakt door de vele zonnepanelen op onze huizen. Aan de andere kant scoren we minder goed op de CO2-uitstoot (een C). Hier ligt een grote uitdaging voor de toekomst om het beter te doen.  

Op ‘technische woningkwaliteit’ scoren we een A, maar op ‘instandhoudingskosten’ een C. Stiekem zijn we op die laatste C wel trots. Het geeft aan dat we relatief veel geld besteden aan het onderhouden van onze huizen, inclusief het plaatsen van zonnepanelen.

De ‘ervaren woningkwaliteit’ scoort daarentegen lager dan we hadden verwacht en gehoopt. We gaan onderzoeken waarom deze achter blijft bij onze investeringen en we gaan kijken bij collega-corporaties die hoger scoren. Wat kunnen we van hen leren?

Bij Beschikbaarheid & Betaalbaarheid zijn we blij met de A-score die we haalden. Hierin zie je onze grote inzet voor zoveel mogelijk betaalbare huizen terug.
We zijn trots op deze score en we blijven er hard aan werken dit zo te houden.

Bekijk hier de resultaten

Mooie resultaten in Aedes-benchmark 2020