Terug naar nieuwsoverzicht

Meer huurders hebben recht op huurtoeslag

1 juli 2021

Meer huurders hebben recht op huurtoeslag

Sinds 1 januari 2020 kunnen meer huurders huurtoeslag krijgen. Dit komt door een verandering in de wet. Er zijn geen harde inkomensgrenzen meer voor huurtoeslag. Veel huurders weten dit nog niet en lopen hierdoor huurtoeslag mis. Daarom roept de Belastingdienst huurders op om vóór 1 september 2021 huurtoeslag over 2020 aan te vragen via toeslagen.nl/huurtoeslag

Meer zekerheid als je inkomen klein beetje stijgt 

Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in de huurkosten. Tot en met 2019 waren er harde inkomensgrenzen om huurtoeslag te krijgen. Zo kon het zijn dat je ineens geen huurtoeslag meer kreeg als je een paar euro extra ging verdienen. Vanaf 1 januari 2020 is dat niet meer zo. Stijgt je inkomen? Dan krijg je minder huurtoeslag. Maar het is niet meer zo dat bij een kleine stijging de huurtoeslag plotseling helemaal stopt. Dit zorgt voor meer zekerheid. Wel zo fijn, want onzekerheden zijn er in deze tijden al genoeg. 

Wie kan huurtoeslag krijgen? 

Niet iedereen die huurt, krijgt huurtoeslag. De belangrijkste voorwaarden om huurtoeslag te krijgen: 

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je huurt een zelfstandige woonruimte. Dit betekent dat je in ieder geval een eigen voordeur hebt die op slot kan, een eigen keuken en een eigen wc. 

Daarnaast gelden de volgende voorwaarden voor de huurtoeslag 2020

Je huur mag niet te hoog zijn 

De huur- en servicekosten mogen niet hoger zijn dan € 737,14 per maand. Zijn alle huisgenoten jonger dan 23? Dan is dit maximaal € 432,51. 

Je inkomen mag niet te hoog zijn 

Hoe hoog je inkomen in 2020 mocht zijn, hangt af van je huur, je leeftijd en met hoeveel mensen je in huis woont. 

Je vermogen mag niet te hoog zijn 

Om huurtoeslag te krijgen, mag je niet te veel vermogen hebben. Zoals spaargeld. Wil je huurtoeslag over 2020 aanvragen? Dan kan dit als je eigen vermogen op 1 januari 2020 niet meer dan €30.846 was. Voor partners samen is dat €61.692. Heb je medebewoners? Dan mochten zij per persoon ook niet meer dan €30.846 vermogen hebben. 

Vraag vóór 1 september huurtoeslag over vorig jaar aan 

Denk jij dat je in 2020 recht had op huurtoeslag? Maak dan een proefberekening op toeslagen.nl/huurtoeslag. Heb je recht? Vraag de huurtoeslag 2020 dan vóór 1 september 2021 aan. 

Goed om te weten: als je huurtoeslag voor vorig jaar aanvraagt, loopt de toeslag automatisch door in 2021. Controleer daarom ook je gegevens van 2021. Als er iets verandert in je persoonlijke situatie, geef de wijziging dan door. En zet zo nodig de huurtoeslag stop per 31 december 2020. 

Meer weten? 

Kijk op toeslagen.nl/huurtoeslag. Of neem contact op met de BelastingTelefoon via 0800-0543 (gratis). Ook kun je kijken op toeslagen.nl/hulp voor een toeslagenservicepunt bij jou in de buurt of andere hulp.   

Meer huurders hebben recht op huurtoeslag