Terug naar nieuwsoverzicht

'Huis blijft Thuis' dankzij gezamenlijke aanpak

20 juli 2017

'Huis blijft Thuis' dankzij gezamenlijke aanpak

Het aantal dreigende huisuitzettingen in de gemeente Coevorden is aanzienlijk gedaald dankzij de gezamenlijke aanpak van de gemeente Coevorden, Domesta en Maatschappelijk Welzijn Coevorden (MWC).  

Vanwege de goede resultaten besloten de drie partijen de samenwerking voort te zetten en de afspraken vast te leggen in een convenant. Bovendien krijgt de gezamenlijke aanpak een nieuwe naam, namelijk: ‘Huis blijft Thuis’.

Hoewel het aantal huisuitzettingen van Domesta in de gemeente Coevorden de afgelopen jaren daalde naar hooguit drie per jaar, lag het aantal dreigende huisuitzettingen vele malen hoger. Een dreigende huisuitzetting is het gevolg van betalingsachterstanden die een huurder bij ons heeft. 

Tot twee jaar geleden kregen jaarlijks tussen de 20 en 30 gezinnen een aanzegging tot ontruiming.  Een dreigende huisuitzetting levert huurders extra kosten maar ook ontzettend veel spanning en zorgen op, met alle gevolgen van dien.

In 2015 is door Domesta, de gemeente Coevorden en MWC een project gestart om het aantal dreigende huisuitzettingen drastisch te verminderen. We schakelen MWC in als het niet lukt om met de huurders een betalingsregeling te treffen om hun huurachterstand op te lossen.

Deze nieuwe aanpak heeft geleid tot een daling van het aantal ontruimingsaanzeggingen naar 8 in 2016 en in de periode 1 januari tot 1 juli dit jaar zelfs naar 1. MWC moest daarvoor in 2016 bij 22 huurders in actie komen en dit eerste half jaar bij 23 huurders. 

Zo vroeg mogelijk samenwerken

Bij een huurachterstand werken de drie partijen in een zo vroeg mogelijk stadium samen. Domesta benadert huurders telefonisch, via de mail of met een huisbezoek. Bij geen gehoor, schakelen we de gemeente Coevorden in. Wanneer ook zij de mensen niet kunnen bereiken, wordt het MWC ingezet.

Maatschappelijk werkers gaan zonder afspraak naar de mensen toe. Er is veel inspanning en creativiteit nodig om huurders te bereiken, maar het lukt vrijwel altijd. Vaak is er meer aan de hand dan alleen een huurachterstand. De eerste prioriteit ligt bij het vinden van een oplossing van de huurachterstand. Tegelijkertijd wordt ondersteuning en hulp geboden bij andere vragen en problemen om zo te voorkomen dat problemen erger worden.

Directeur Bert Moormann van Domesta: “Ik ben erg blij dat we in een vroeger stadium nauwer samenwerken. Zo verlagen we de drempel voor huurders om hulp te zoeken en helpen we ze voorkomen dat de problemen verder oplopen.”