Terug naar nieuwsoverzicht

Gezond wonen doe je zo!

18 oktober 2018

De dagen worden korter en kouder en dus is het weer tijd voor knusse avonden thuis. Dan is het belangrijk dat je erop let dat het wel gezond blijft in je huis. Ventileren is goed voor de gezondheid. Maar hoe ventileer je jouw huis nu goed?

Iedereen zorgt voor vocht in huis

In elk huis is vocht. Een gemiddeld huishouden maakt 10 à 15 liter water per dag door transpireren en uitademen. Maar ook door te koken, wassen, douchen en baden. Heb je veel planten en/of huisdieren? Zij zorgen voor nog meer vocht in huis. En een vochtige omgeving is ideaal voor schimmels en huisstofmijten.

Wat gebeurt er als ik niet goed ventileer?

Als je niet voldoende ventileert, voelen schimmels en huisstofmijt zich thuis in je huis. En dit kan leiden tot klachten, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Het zorgt ook voor meer last van astma en allergieën.

Het raam wijd open, is dat ventileren?

We verwarren het luchten van een huis soms met ventileren. Even flink de ramen open en lekker de frisse wind naar binnen. Dat voelt even fijn. Maar al een half uur na het luchten is de frisse lucht verdwenen en hopen de ongezonde stoffen zich weer op. Een huis moet 24 uur per dag ademen. En dit lukt alleen als je je huis de hele tijd ventileert. 

Hoe ventileer ik mijn huis?

Het natuurlijk ventileren van een huis werkt eigenlijk heel eenvoudig. Belangrijk is dat ventilatieroosters altijd open staan en af en toe worden schoongemaakt. Sluit ze nooit af! En heb je klepraampjes in huis? Zet deze altijd op een kiertje.

Het is een fabeltje dat luchten of ventileren ervoor zorgt dat je meer betaalt aan stookkosten. Het tegendeel is juist waar: in een goed geventileerd huis is de lucht relatief droog. En het opwarmen van droge lucht kost veel minder energie dan het opwarmen van vochtige lucht.

Wanneer moet ik ventileren? 

Om je huis goed te ventileren, zet je dus dag en nacht ventilatieroosters en klepraampjes open. Ventileer extra tijdens en na het koken, douchen en slapen.

Alleen luchten (zoals de ramen korte tijd openzetten) is niet genoeg om je huis gezond te houden.

Regelmatige controle van installaties

Je huurt je huis van Domesta. Wij zorgen ervoor dat de installaties in je huis veilig zijn en blijven. Dit doen we door ze regelmatig te controleren. Twijfel je aan de veiligheid van een installatie? Neem dan contact met ons op!   

Een paar tips

De GGD Drenthe maakte een mooi overzicht van 8 stappen om vocht en schimmel in je huis te voorkomen. Bekijk het overzicht hier

Een paar van deze tips geven we ook via korte films. Je kunt ze hier bekijken

Gezond wonen doe je zo!