Terug naar nieuwsoverzicht

Flink besparen met accu voor piekmomenten

3 juli 2020

Flink besparen met accu voor piekmomenten

In een van de woongebouwen aan de Eikenlaan in Hoogeveen plaatsten we onlangs een bijzondere accu. De Cube-batterij van leverancier Iwell slaat de stroom op van de zonnepanelen op het dak. Als er extra elektriciteit nodig is voor de liften, levert de accu de benodigde stroom. Daardoor kan het gebouw volstaan met een veel goedkopere huisaansluiting voor de elektriciteit. We besparen daarmee alleen al op de aansluiting zo´n € 1.300 per jaar. Op 2 juli is de accu aan de zonnepanelen gekoppeld en het systeem gestart.

We vinden het belangrijk om nieuwe technieken te testen. Werkt het in de praktijk net zoals op papier? Zijn de besparingen zo hoog als beloofd? Daarom voeren we pilots uit, zoals met de accu aan de Eikenlaan.

We willen eerst zeker weten dat de accu werkt en wat we er precies mee besparen. Als dat duidelijk is, zullen de huurders dat natuurlijk gaan merken, bijvoorbeeld door verlaging van de servicekosten. Is de pilot een succes, dan zijn er nog 30 andere complexen waar we zo’n accu zouden kunnen plaatsen. Na 9 jaar is de accu terugverdiend. Op een levensduur van 20 jaar is dat een flink voordeel. In Noord-Nederland zijn wij de eerste wooncorporatie die een dergelijke accu plaatst in een woongebouw.

Met de accu spelen we ook in op de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Terug leveren van zonne-energie aan het net levert vanaf 2023 namelijk steeds minder op. Door de stroom zelf op te slaan en te gebruiken, hebben we er direct voordeel van. Een ander voordeel is dat we met de accu het vaak overvolle energienet ontzien.

We willen projecten en huizen zo duurzaam mogelijk aanpakken. Daarmee dragen we bij aan een duurzame samenleving én houden we wonen betaalbaar voor onze huurder.