Terug naar nieuwsoverzicht

Bouwstroom Drenthe gaat 1.000 huizen inkopen

21 oktober 2020

Binnen Bouwstroom Drenthe bundelen we samen met 5 andere woningcorporaties de krachten. De komende 5 jaar gaan we samen 1.000 betaalbare huizen bij marktpartijen inkopen. Dit moet een kostenbesparing van 25% opleveren. Samen met marktpartijen Dura Vermeer Bouw Hengelo en Trebbe Wonen Zwolle gaat Bouwstroom Drenthe in een nieuwe en ondernemende samenwerkingsvorm deze opgave realiseren.

De eerste stappen naar deze nieuwe vorm van samenwerking zijn 2 jaar geleden door vastgoedmanagers en inkopers van een aantal woningcorporaties gezet. Toen ontstond het idee om vanuit 6 woningcorporaties het gezamenlijk inkopen van huizen te organiseren. “Want als we bij wijze van spreken gezamenlijk potloden of rioleringen kunnen inkopen, waarom dan geen nieuwbouwhuizen?,” zeggen Jan van der Giezen van woningcorporatie Lefier en Rob Hoogeveen van Actium.

Vanuit dit basisidee werd een team samengesteld met vertegenwoordigers van de woningcorporaties  Actium, Domesta, Woonservice, Woonconcept, Wold & Waard en Lefier. Onder leiding van Kwartiermakers in de Bouw is er vervolgens aan gewerkt om inzichten op te bouwen hoe we de betaalbaarheid van een huis kunnen verbeteren.  Met de inzet van een online versnelling-studio haalden we in een korte tijd waardevolle inzichten op. Daaruit bleek dat zowel de 6corporaties als de marktpartijen behoefte hebben aan een nieuwe vorm van samenwerking. Daar waar corporaties belang hebben bij betaalbaarheid en productietempo, hebben marktpartijen belang bij het organiseren van een continue bouwstroom en voorspelbaarheid.

En daarmee zag Bouwstroom Drenthe het licht. Binnen deze nieuwe en ondernemende vorm van samenwerking tussen corporaties en marktpartijen wordt het mogelijk om passende sociale nieuwbouwhuizen betaalbaar te houden en de nieuwbouwproductie te realiseren. De deelnemende corporaties willen door deze aanpak in 5 jaar tijd 25% besparen. In een manifest is beschreven wat er van elkaar nodig is om deze ambitie te halen.

Om de uitvoering handen en voeten te geven, heeft Bouwstroom Drenthe nu een zogenoemd vijvermanagementteam samengesteld. Dit team ontwikkelt de komende maanden een interessante businesspropositie, die moet aansluiten op de behoeften van de deelnemende woningcorporaties. Uniek is dat een afvaardiging vanuit de samenwerkende woningcorporaties en  Dura Vermeer Bouw Hengelo en Trebbe Wonen Zwolle gezamenlijk als 1 team de bouwstroom gaan ontwikkelen. Waarden als transparantie, openheid, vertrouwen, wederzijds respect, gelijkwaardigheid en kritisch zijn belangrijke kenmerken van het vijvermanagementteam.

 

Bouwstroom Drenthe gaat 1.000 huizen inkopen