Terug naar nieuwsoverzicht

Blij, maar ook bezorgd met de uitkomsten van het woonlastenonderzoek 2018

22 mei 2019

Drentse corporaties en huurdersorganisaties hebben de afgelopen 4 jaar allerlei acties opgezet om ervoor te zorgen dat ook mensen met een kleine portemonnee beter kunnen rondkomen. Daarnaast is het passend toewijzen ingevoerd. Met resultaat. Het besteedbaar inkomen van de huurders is gestegen. Dat betekent dat er gemiddeld meer geld overblijft na het betalen van de huur, gemeentelijke lasten, water en energie. 

Drents woonlastenonderzoek 

10 Drentse woningcorporaties deden, net als in 2014, samen met huurdersorganisaties, onderzoek naar de woonlasten van huurders van een sociale huurwoning. Zij onderzochten of de acties die de corporaties namen, effect hebben gehad. Corporaties hebben zich gericht op de hoogte van de huur, het helpen verlagen van energielasten en hulp bij het omgaan met het inkomen. De invoering van passend toewijzen heeft ervoor gezorgd dat het inkomen van een nieuwe huurder past bij de huurprijs. Dit alles heeft geholpen: het aandeel mensen met een betaalbaarheidsrisico is gedaald. Er is sprake van een betaalbaarheidsrisico als de gemiddelde kosten van levensonderhoud en de woonlasten samen, hoger zijn dan het inkomen. 

Blij, maar ook bezorgd 

Jaap Boekholt, namens de corporaties: “We zijn blij met de resultaten van dit woonlastenonderzoek, maar tegelijkertijd maken we ons ook zorgen. Nog steeds heeft 1 van de 4 sociale huurders in Drenthe moeite om rond te komen”, aldus Boekholt. “We zien goede ontwikkelingen, maar ook nog steeds kwetsbare groepen die hulp nodig hebben”, zegt Jaap. “We roepen onze (sociale) partners op om nog intensiever samen te werken om deze mensen te helpen. Als we allemaal ons steentje bijdragen, wordt betaalbaar wonen ook voor de mensen die het niet zo breed hebben, mogelijk.” 

Besparen doen we samen 

Uit het onderzoek blijkt dat huurders niet altijd zitten te wachten op het aanbod van woningcorporaties als het gaat om ondersteuning bij hun financiën. “Daarin kunnen wij als huurdersorganisaties veel doen. Gemiddeld besparen huurders tot wel € 600 per jaar door hulp aan te nemen in de vorm van De VoorzieningenWijzer”, aldus Bert Robbe namens de gezamenlijke huurdersorganisaties. “Roep je buurman of buurvrouw op om dat aanbod aan te nemen. Want het kan echt verschil maken”.

Plannen voor de komende 4 jaar

De corporaties hebben zich elk op hun eigen manier ingezet om bewoners te helpen beter rond te komen. Er is gematigd huurbeleid toegepast en een aantal corporaties verlaagde huren. Ook is De VoorzieningenWijzer met succes ingezet door corporaties. Daarnaast plaatsten corporaties zonnepanelen en isoleerden huizen om de kosten voor energie te verlagen. Er zijn energiecoaches ingezet, budgetcursussen aangeboden en er is gewerkt met de woonlastenrekenmachine. Resultaten worden met elkaar gedeeld, zodat elke corporatie de middelen met het beste resultaat kan aanbieden aan haar bewoners. 

Een samenvatting van het onderzoek vind je hier. 

Het volledige woonlastenonderzoek kun je hier bekijken. 

Blij, maar ook bezorgd met de uitkomsten van het woonlastenonderzoek 2018