Terug naar nieuwsoverzicht

Aedes benchmark: we doen het goed!

1 december 2021

Elk jaar doen we mee aan de Aedes Benchmark. De benchmark vergelijkt corporaties op 5 onderdelen. De benchmark is niet bedoeld als rapport, maar om van elkaar te leren. De scores van dit jaar zijn bekend.
Klik hier voor de scores in 1 overzicht.
We vertellen er graag meer over. 

Huurdersoordeel 

Bij het onderdeel ‘huurdersoordeel kijkt de benchmark naar de tevredenheid van nieuwe huurders, huurders met een reparatieverzoek en vertrokken huurders. Bij al deze groepen scoren we op of boven het landelijk gemiddelde. Nieuwe huurders gaven ons gemiddeld een 8. Huurders met een reparatieverzoek en vertrokken huurders gaven ons beiden gemiddeld een 7,7. We zien dat deze cijfers elk jaar ongeveer gelijk zijn. Behalve vorig jaar. Toen gingen we bij de vertrokken huurders van een 6,9 naar een 7,7. Mooi om te zien dat we dat cijfer konden vasthouden! 

Bedrijfslasten 

Onze uitgaven stegen in 2020. Desondanks zijn de bedrijfslasten ‘gemiddeld’ vergeleken met onze collega-corporaties. Onze uitgaven stegen vooral doordat we op ingewikkelde onderwerpen advies nodig hadden van anderen. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid en belastingen. Ook doen we vaker grondig onderzoek voordat we beleid maken en geven we steeds meer geld uit aan digitalisering. 

Onderhoud & Verbetering 

We geven bovengemiddeld veel geld uit aan het onderhoud van onze huizen, duidelijk meer dan andere woningcorporaties. Gelukkig zien we deze hoge onderhoudsuitgaven terug in de technische staat van de huizen. Ook huurders waarderen de kwaliteit van hun huis. 

Duurzaamheid 

We zien dat de technische kwaliteit en isolatie van onze huizen bovengemiddeld goed is. Wel stoten onze huizen relatief veel CO2 uit. Als we de afgelopen jaren met elkaar vergelijken, zijn we wel bezig met een inhaalslag. Onze CO2 uitstoot wordt sneller minder dan de landelijke ontwikkeling. 

Betaalbaarheid & Beschikbaarheid 

We zijn heel trots dat we voor het tweede jaar op rij voor alle onderdelen van Betaalbaarheid & Beschikbaarheid bovengemiddeld scoren. Onze gemiddelde huurprijs is met € 519 een stuk lager dan het landelijk gemiddelde (€ 561). De gemiddelde stijging van de huur is ook een stuk lager dan in de rest van het land. Van alle huizen die we opnieuw verhuren heeft 93,5% een huur tot de ‘aftoppingsgrens voor passend toewijzen’. Dat betekent dat het overgrote deel van de vrijkomende huizen betaalbaar is voor de mensen met een kleine portemonnee. In deze tijd van financiële onzekerheid waarin alles duurder wordt, is dat een mooi resultaat.

Aedes benchmark: we doen het goed!