Terug naar project:

Zonnepanelen op je dak

Is zonnepanelen ook iets voor jou? En wat vind je van een 'gasloos' huis?

Het zonnetje op het huis

Om de invloed van huurders op hun energielasten verder te vergroten, biedt Domesta huurders van 'grondgebonden' huizen zonnepanelen aan. Hiervoor vragen we geen huurverhoging. Dit betekent, afhankelijk van de gezinsgrootte en het verbruik, een grote besparing op de energierekening.
Tot nu toe kunnen nog niet alle huurders profiteren van dit voordeel. Denk aan huurders in flats/appartementengebouwen, maar ook aan huurders van huizen waarvan het dak niet geschikt is. Voor hen wilDomesta een ‘Postcoderoos’ ontwikkelen. Op grote geschikte daken komen dan zonnepanelen en de huurders in de buurt profiteren van de opbrengst daarvan.  Wij zijn er klaar voor, het ministerie helaas nog niet (wij mogen tot nu toe niet investeren op het dak van een ander). Samen met branchevereniging Aedes proberen we dit in de toekomst wel gedaan te krijgen.  

De daken van flats gebruiken we om duurzame energie op te wekken voor bijvoorbeeld de algemene verlichting en de liften. In de gemeenschappelijke ruimten gebruiken we daarnaast energiezuinige led-verlichting. De servicekosten van de huurders gaan door deze maatregelen omlaag en blijven in de toekomst voorspelbaar en stabiel. 

Verminderen afhankelijkheid fossiele brandstoffen 

Bijna alle huurders zijn op dit moment voor het verwarmen van hun huis en voor bijvoorbeeld koken afhankelijk van fossiele brandstoffen. Domesta maakt een plan om de bestaande en nieuwe huizen energieleverend te maken. De huizen zullen in de toekomst ‘gasloos’ oftewel all-electric zijn. Uit een enquête van 2015 blijkt dat ongeveer de helft van de huurders het prima vindt om volledig over te gaan op het gebruik van elektriciteit. De uitvoering van deze verduurzaming gebeurt op een logisch moment, bijvoorbeeld tijdens een geplande renovatie. Om te onderzoeken wat  goede alternatieven zijn voor de traditionele CV-ketel, experimenteren 10 huurders met verschillende installaties. Zij zijn onze duurzame verkenners.