Ruimte om te leven

Download plan in pdf
Domesta Beleidsplan

Ruimte om te leven

‘Ruimte om te leven’ staat voor betaalbaarheid, gelijkwaardigheid en eigen verantwoordelijkheid.
Wij geloven dat huurders zelf de sleutel in handen hebben om hun woonlasten te verlagen zolang er ruimte is voor eigen initiatieven en ideeën. Op deze manier houden huurders geld over voor andere dingen: om hun leven te leiden.

Lees meer

Invloed van huurders op betaalbaarheid

Betaalbaarheid is hét thema van dit nieuwe hoofdstuk van Domesta. Grote groepen huurders houden helaas te weinig ruimte in het huishoudboekje over om ’hun leven te leven’. De huur wordt nog wel betaald, maar mensen bezuinigen op andere primaire levensbehoeften als voeding, kleding, sociale activiteiten en zelfs zorg. Dat vinden wij niet acceptabel.
Een belangrijke manier om hiermee aan de slag te gaan is door huurders meer invloed te geven op hun woonlasten.

Lees meer

Betaalbaarheidsfonds

Domesta heeft een betaalbaarheidsfonds van € 500.000 per jaar. Dit helpt ons om daadwerkelijk op initiatieven van huurders in te gaan die gericht zijn op het betaalbaarder maken van het wonen. Zo kunnen we bijvoorbeeld ondersteunen als je wilt verhuizen naar een goedkoper huis.

Lees meer

Betaalbare huizen

Op deze tekening staan verschillende voorbeelden van wat je als huurder zelf kunt doen aan je woonlasten en hoe Domesta daarbij kan ondersteunen. Maar wat doet Domesta eigenlijk zelf?

Lees meer

Huurders en Domesta beide aan zet

Als het gaat om het werken aan leefbaarheid dan ligt een deel van de initiatieven bij Domesta, maar een ander groot deel bij de bewoners. Domesta wil jou daarbij ondersteunen. Bijvoorbeeld door gereedschap beschikbaar te stellen.

Medewerkers van Domesta krijgen in de toekomst ook een eigen budget om snel op leefbaarheidsinitiatieven van jou en je medebewoners in te springen.

Lees meer

Elkaar kennen

Als mensen elkaar kennen, ontstaat er meer begrip, spreken mensen elkaar makkelijker aan en helpen ze elkaar ook eerder. Wij willen de huurders kennen en vinden het belangrijk dat ze ons kennen.

Lees meer

Samen plannen maken

Huurders zijn het vertrekpunt bij alles wat we doen. De start van een nieuwbouw- of renovatieproject, de ontwikkeling van nieuw beleid maar ook andere veranderingen die we door willen voeren, starten we met een gesprek met de betrokken huurders.

Lees meer

Iedereen een thuis

Hoe gaat Domesta om met mensen die met spoed een huis nodig hebben, zoals mensen met een verblijfsvergunning?

Lees meer

Langer zelfstandig thuis wonen

Domesta vindt dat het wonen zo gewoon mogelijk moet blijven, ook als het door een ontwikkelende zorgvraag niet meer vanzelfsprekend is.

Wij ondersteunen mensen bij het zelfstandig thuis wonen en zorgen voor een goed beheer van ons zorgvastgoed.

Lees meer

Energiebesparende maatregelen

Goed geïsoleerde huizen met duurzame energie via zonnepanelen en/of warmtepompen geven ruimte in je huishoudboekje.

Lees meer

Zonnepanelen of zonneboiler?

Waar denk jij het meeste geld mee te kunnen besparen? Met zonnepanelen die elektriciteit opwekken of met een zonneboiler die het water opwarmt? En wat vind je van een 'gasloos' huis?

Lees meer

Groen witgoed

Het verbruik van huishoudelijke apparatuur heeft een grote invloed op je energierekening en dus op je huishoudboekje. We willen je graag helpen bij het omlaag brengen van deze kosten.

Lees meer

Kun jij besparen op energie?

Naast de huur, worden de woonlasten voor een groot deel bepaald door de kosten die je maakt voor gas, water en elektriciteit. Weet jij hoe je daarop kunt besparen?

Lees meer

Domesta

De op deze tekening gepresenteerde plannen vragen wel wat van ons als organisatie. De gelijkwaardigheid – waar we nu al naar streven – moet nu echt in onze genen komen te zitten.
En hoe zit dat met de financiën. Kan Domesta dit betalen?

Lees meer

Abonneren op Ruimte om te leven

* verplicht